Occ, a nisu čoperi…

Kako napisah, nisu čoperi već oil catch can ili ti skupljač uljnih para. Neki “must have” za bilo koji auto čiji motor se vozi u visokim obrtajima veći deo svog radnog veka. Prostom internet pretragom se može naći gomila kineskih za kupiti sa fancy i shiny izgledom, ali to prosto nije zanimljivo, tako da sam u nekom trenutku rešio sebi da napravim jedan domaćinski.

catch21

Pre slika, ukratko – šta je occ? Svaki blok motora na sebi ima odušak za rasterećenje nagomilanih isparenja uljnih para koje se stvaraju u njemu, što je fabrički najčešće rešeno tako što se taj odušak crevom odvodi na usis i tamo vraća u motor na uništavanje dodatnim sagorevanjem. Eko norme i to… bullshit. Pošto nekome ko juri performanse nije u interesu da mu ulje masti leptir gasa, najčešće to crevo završi negde ispod branika “u vazduhu”. FIA kaže da trkački automobil po homologaciji raznih grupa ne sme imati taj odušak otpušten da gasove i uljne pare otpušta u atmosferu ili, u ovom slučaju, na stazu. Ulje pod točkovima i velika brzina – krajnje nepoželjno. Tu se vraćamo na početak priče i sam occ.

Kao i za sve, postoje neki standardni i pravila po kojima se occ pravi. Zapremina, raspored pregrada, itd. sve je konfigurabilno i stvar potrebe. Evo jednog prostog primera, samo za ilustraciju.

Osnovne komponente su uvodnik za ulje pare, pregrada ili dve koje usmeravaju gasove, mrežasti filter koji inicijalno odvaja tečno od gasovitog, jer obara tečni deo na dno a gasoviti propušta dalje koji kroz izvodni vod izlazi napolje pročišćeniji. Na dnu se akumulira tečna komponenta odnosno nešto što je većim delom ulje. Tu postoji i čep za ispuštanje istog. Na izvod se može postaviti filter ili crevo koje će se spojiti na usis, ali ovog puta bez opasnosti da zamasti sve usput.

 

Meni je na umu bio nešto drugačiji dizajn sa dve unutrašnje pregrade i kockastog obilka samog rezervoara. Zapremina je približno 0.75l. Opet, jedna slika – hiljadu reči.

Ukrojeni paneli:

Image173 Image176

Pogled iznutra – pregrade, uvodnici, navoj za čep za ispuštanje i merač nivoa tečnosti.

Image177 Image178 Image179 Image181

Napunjeno inox mrežicom i zatvoreno/zavareno.

Image182 Image183 Image184 Image185

Test pozicije i položaja kačenja.

Image190 Image191

Pošto volim pleh hirurgiju nisam želeo da obrađujem varove, samo sam ih očetkao žičanom četkom i ofarbao prajmer + boja.

Image193 Image194Image195 Image196

I finalni rezultat sa filterom na izlaz uz nalepnicu da opravda izgled…  Učinkovito i meni krajnje simpatično.

Image197 Image198 Image199

 

 

 

6 Responses to Occ, a nisu čoperi…

  1. Danilo says:

    Odlicno odradjeno i super ideja,da crevo vise ne visi ispod auta,kao kod 99% zastavinih auta.Ako sam dobro razumeo,kad se stavi ovaj gornji deo tj. poklopac,on tako reci dihtuje.Znaci,gasovi iz motora moraju da prodju ispod prve pregrade,koja je izbusena na dnu a potom se odvaja ulje,tj.zadrzava u tim opiljcima.I onda tako precisceni izlaze kroz tu drugu pregradu,koja je izbusena na vrhu.I onda na kraju kroz filter a moze i u motor opet?Sad da te pitam je l’ izlazi dosta dima sa tim resenjem,sigurno ne znas,jer tvoj motor ne duva kao fabricki od jugica.Znaci preostaje mi samo da napravim ovako nesto,pa da se sam uverim.Pozdrav…

  2. Mladen says:

    A gde nabaviti izlazni filter? Trebalo bi mi baš tako nešto za TFSI. 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: