Uniball shifter

Dok ne krenem sa sivim Jugom u dalje radove, da prekratim vreme uz jednu korisnu modifikaciju prilične boljke na Zastava automobilima – poluga šalterice ili ti poluga birača brzina. Generalno, noviji automobili i oni kršteniji iz prethodnih decenija koriste sistem poluga sa sajlama i slične varijacije na temu. To radi prilično precizno i fukncionalno. Kod Zastave, međutim, rešeno je uz pomoć “štapa i kanapa” tj. preko obične poluge koja ce kači / steže na birač brzina koji viri iz menjača. Taj kraj poluge čini tzv. kobra koja se šrafi na pomenutu polugu a na drugom kraju je prost klin na koji se navlači šalterica sa rupom kroz koju ide osigurač. Na samu šaltericu se odozgo navrće ukrasna plastika i “kožica” menjača. Dakle, vrlo prost sklop i podložan luftovima. Prvi problem je kada se fabrička šalterica potroši, jer je od tvrde plastike, postane ovalna i dobije luft. To je ona pojava kada  vozač Juga zamoli suvozača da pomeri levu nogu, jer ne može da ubaci u rikverc / 5tu… prilično zgodno kada  se ruka omakne a žensko bude suvozač. Nego, za verovati ili ne, ta fabrička šalterica je zapravo prilično dobra u poređenju sa čuvenom Reli Kragujevac malom privredom, čiji kvalitet plastike nije ni za plastične kace za kiseo kupus. Sram vas bilo! …tako je jedino pametno i smisleno tu uglaviti ležaj na mesto plastike. Odlučio sam se za igličasti u dimenzijama fabričke plastike koja se navlači na pomenuti klin poluge. Pošto se ležaj, naravno, ne može variti direktno za šaltericu, najjednostavnija solucija je odseći plastiku sa dna ispod koje se nalazi čelični završetak šalterice i uz malo brušenja i sečenja taj završetak pripremiti za navarivanje cevastog profila u koji se upresuje gore pomenuti ležaj. Cev se uz malo MIG / MAGije zavari i obradi da bude pristojna. Slike u pomoć:

 

shifter_01shifter_02 

To je ujedno i “najbolniji” deo operacije. Sledeća na spisku je kobra, koja ima tendenciju da se razlepi na spoju dva čelična profila sa gumenim ili da zarđa i pukne i tako te lepe i ugodne stvari. Kako bi se to isključilo iz jednačine, opet najlakše je izbušiti dve rupe m5 / m6 kroz sendvičasti deo kobre i uvrnuti dva šrafa sa osiguravajućim maticama i nešto lepka za navoj. Za svaki slučaj. Pametno bi bilo blago stegnuti sam spoj, jer se tako dodatno eliminiše luft i “žvakanje” pri šaltanju.

 

shifter_03

 

Finalni proizvod je sklop poluge birača sa eliminisanim luftovima i manama, tako da se dobije maksimalna preciznost za ovaj tip konstrukcije. Još jedna bitna stvar ili dve – obavezno je izbušiti i rupu na samom biraču koji izlazi iz menjača sa fabričke m6 na m8, kako bi taj spoj mogao biti čvrsto stegnut bez bojazni da šraf oblajzne i sličnih pojava. Očekivati tvrd materijal i koristiti dobru burgiju sa puno hlađenja i strpljenja. Druga stvar, nikako ne zabraviti fabrički poklopac i gumenu zaštitu na spoju šalterice i poluge koja MORA ležaj održavati suvim i bez prašine.

 

 

shifter_04

 

Informativno – šalterica služi već dve sezone i nekoliko Navak track day-eva besprekorno i bez luftova. Naravno, ovo je osnovna i bazična izvedba koja najmanje odskače od OEM izgleda i proporcija, a uz današnju tehnologiju sečenja na CNC mašinama i zavisno od želja, može se napraviti custom gornji deo bilo kog oblika i dužine i uz narezivanje navoja ušrafiti na samu šaltericu tik iznad kugle koja je tačka rotacije ili gde već duša ište… mašta je granica.

7 Responses to Uniball shifter

 1. Danilo says:

  Citam uvod,”DOK NE KRENEM U DALJE RADOVE SA SIVIM JUGOM…” Kakvo ga sad sredjivanje ceka,kad je auto u izvanrednom stanju?Ili je tajna,pa cu morati da se strpim dok ne legnu slike?Za saltericu sve pohvale i ja sam nesto slicno uradio,al’ od vodjice ventila.Ovo tvoje je ozbiljnije,tj.bolje nije moglo,jer ne bi valjalo 🙂

 2. Danilo says:

  O.K. samo hrabro.Da zivim blize,rado bih ti pomogao…Al’ sigurno si od onih ljudi,koji vole sami da rade na svom autu i da na kraju uzivaju u plodovima svog rada?Ja sam takav a i iz nekoliko priloga sam zakljucio da si i ti… 🙂 Pa nista onda druze,posto neces ni da nagovestis o kakvoj akciji je rec,cekam nove slike.Pozdrav

 3. Sasa says:

  Da li ovo moze da se naruci iz tvoje proizvodnje? 🙂

 4. Milos says:

  Koje su dimenzije iglicastog lezaja i gde ima da se kupi?

Leave a Reply

%d bloggers like this: